Male skrivnosti

Potica in kruh: recepti

KOKOSOVA POTICA

Sestavine za pripravo mase za testo:
• 60 dag moke
• 5 dag grenkega kakava
• vrečka suhega kvasa
... • 10 dag sladkorja
• 10 dag masla
• 3 rumenjaki
• 3 dl mleka
• ščep soli
Sestavine za pripravo nadeva:
• 0,5 l sladke smetane
• 40 dag kokosove moke
• 20 dag sladkorja
• 1 vanilijev sladkor
• 2 jajci, 3 beljaki (ki so ostali pri testu)
Iz sestavin zamesimo testo in ga pustimo vzhajati na toplem, dokler ne naraste do dvojne velikosti. Medtem si pripravimo nadev. Ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov stepemo sneg. Smetano zavremo in v vrelo dodamo sladkor z vanilijevim sladkorjem in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo. Počakamo, da se ohladi in dodamo tri rumenjake in sneg iz šestih beljakov. Vse skupaj dobro premešamo. Vzhajano testo razvaljamo na cm debelo in namažemo z nadevom ter zvijemo v potico. Damo v želen model in pečemo na 180 stopinjah dobro uro. Vmes (po 30 minutah) jo lahko pokrijemo z alu foljo, da se zgornja plaste ne zapeče preveč.

Avtorica recepta: Irena Gregorin

OREHOVA POTICA

kvašeno testo
300 g mehke moke
60 g sladkorja
150 g masla
1 dl mleka
3 rumenjaki
1 kocka kvasa
ščepec soli
nadev
250 g mletih orehov
50 g rozin
150 g sladkorja
3 beljaki
2 žlici marelične marmelade
žlica ruma
drugo
košček masla za pekač

■ Rozine očistimo, operemo in temeljito odcedimo. Pokapljamo jih z rumom.
■ Kvašeno testo. V mleko nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, pokrijemo in pustimo vzhajati 10 do 15 minut.
■ Pekač namažemo z maslom.
■ Rumenjake penasto umešamo z zmehčanim maslom in sladkorjem.
■ Na umešano maso presejemo moko. Dodamo vzhajani kvas in ščepec soli, potem pa ugnetemo srednje čvrsto testo.
■ Testo razdelimo na 2 dela, ki ju na pomokani delovni površini tanko razvaljamo.
■ Nadev. Beljake stepemo v čvrst beljakov sneg. Primešamo mu mlete orehe, zmešane s sladkorjem ter marmelado.
■ Pečico segrejemo na 200 °C.
■ Vsak list testa namažemo s po polovico nadeva. Potresemo ga z rozinami, testo pa tesno zvijemo in položimo v pripravljen pekač.
■ Testo na redko popikamo z iglo, potem pa ga premažemo z rumenjaki, gladko razmešanimi z malo olja. Pazimo, da ne premažemo luknjic.
■ Pekač za 15 do 20 minut postavimo v segreto pečico.
■ Pečeno orehovo potico vzamemo iz pečice. Pokrijemo jo s kuhinjsko krpo in ohladimo.

Avtorica recepta: Tanja Mojzer

OREHOVA POTICA

Sestavine

Testo za potico:

- 1/2 kg mehke moke
- 2,5 dag kvasa
- 2,5 dl mleka
- 7 dag masla
- 7 dag sladkorja
- 4 kom rumenjaki
- 1 mala žlička soli
- 1 mala žlička ruma
- 1 mala žlička naribane limonine lupine

Nadev za orehovo potico:

- 50 dag zmletih orehov
- 1 žlička limonine lupine
- 1 zavitek vanili sladkorja
- 2,50 dl sladke smetane (ali 2,50 mleka) ali 1,50 mleka in 1 dl smetane
- 1 žlica ruma
- 2 jajci
- 8 dag sladkorja
- 10-15 dag rozin po želji
- 2 žlici piškotnih drobtin

Za mazanje pekača potrebujemo:

- 2-3 dag margarine za mazanje
- 2-3 dag drobtin za model
- 1 jajce za mazanje
- sladkor v prahu za potresanje

Priprava

Kvasec:

V malo skodelico stresemo 2 žlički moke, kvas, katerega zdrobimo, dodamo ščepec sladkorja in 0,5 dl mlačnega mleka, kvasec na toplem vzhajamo. Moko presejemo, pogrejemo. Maslo raztopimo.
Rumenjake s sladkorjem stepemo.

Priprava testa:

Med moko vmešamo sol, vzhajan kvasec, raztopljeno maslo, stepene rumenjake s sladkorjem, rum, limonino lupino in mleko. Razmešamo s kuhalnico ali v stroju. Testo stepamo, da postane testo po površini gladko, da se loči od posode in je v notranjosti elastično. Testo z moko oblikujemo, pokrijemo z čistim prtičem ter postavimo na toplo, da vzhaja. Vzhajano testo zvrnemo na dobro pomokano desko. Z moko in valerjem zvaljamo testo v pravokotno obliko cca 1 cm debeline. Nadev po testu enakomerno razmažemo, testo previdno zvijemo in položimo v dobro namazan pekač. Pekač oz. model z čopičem in margarino dobro namažemo in potresemo z drobtinami. Potico postavimo na toplo in naj počasi vzhaja. Potica vzhaja še enkrat, predno jo postavimo v pečico jo premažemo s stepenim jajcem. Potico pečemo cca 1 uro pri temperaturi cca 100-120C. Najlepše pa se potica speče v krušni peči, v lončenem modelu.

Priprava nadeva za orehovo potico:

40 dag orehov zmeljemo, prelijemo z vročo sladko smetano (ali mlekom) in dodamo piškotne drobtine, ohladimo do mlačnega, primešamo naribano limonino lupino, vanili sladkor, rum in jajca stepena s sladkorjem. Gosto pripravljen nadev namažemo po razvaljanem testu, po želji potresemo še v rumu namočene rozine, potresemo še s preostalimi mletimi orehi (10 dag). Potico zvijemo.

Avtorica recepta: Mateja Novak

OREHOVA POTICA

V posodo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in 0.5 dl mlačnega mleka. Premešamo in postavimo na toplo da nastane kvasec. Moko presejemo in vanjo zamešamo kvasec. Maslo raztopimo, dodamo preostalo mleko, preostali sladkor, olje, vanilijev sladkor, limonino lupinico, rumenjake, sol in rum. Vse skupaj premešamo in dodamo k moki. Dobro pregnetemo da nastane gladko testo. Testo pomokamo, pokrijemo, postavimo na toplo da vzhaja. Vzhajano testo pregnetemo in pustimo da še enkrat vzhaja. Testo zvrnemo na pomokano desko in ga razvaljamo na 1cm debel pravokotnik. Priprava nadeva Orehe zmeljemo, jim dodamo sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupino, rum, sladko smetano, sol in trd sneg iz beljakov. Nadev enakomerno razmažemo po testu, nato testo zvijemo. Pekač namastimo in vanj damo zvito testo. V višino sme segati le do 3/4 pekača. Jajce stepemo in z njim namažemo potico. Prebodemo jo do dna z leseno paličico. Potico postavimo na toplo da počasi vzhaja. Ko sega do roba pekača, jo v srednje vroči pečici pečemo 1 uro. Ko se potica ohladi jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Avtorica recepta: Zdenka Korošec

BELI KRUH S SEZAMOM

Bel kruh, v katerega vgnetemo prepražen sezam, pred pečenjem pa ga s sezamom še potresemo

kvašeno testo
• 500 g moke, tip 500
• 3 žlice prepraženega sezama
• 4 žlice olivnega olja
• 1 zavitek kvasa
• 1 žlička sladkorja
• 1 žlička soli

Posip: 40 g sezamovih semen
Priprava :
Moko presejemo v skledo in dobro zmešamo s suhim kvasom. Dodamo sladkor, olivno olje, 2,5 decilitra mlačne vode (gl. nasveti) in sol. Sestavine z električnim ročnim mešalnikom (s kavljema) najprej na hitro zmešamo pri najnižji hitrosti, potem pa sestavine pri najvišji hitrosti mešamo 5 minut; V testo ugnetemo sezam, potem pa ga pokrijemo in pri sobni temperaturi pustimo, da vidno vzhaja.
Testo rahlo pomokamo, vzamemo iz sklede in na pomokani delovni površini na hitro pregnetemo. Položimo ga v podolgovat model (30 x 11 centimetrov), pokrijemo in pustimo, da vidno vzhaja.
Testo po površini premažemo z mlekom in potresemo s sezamom; gl. izboljšanje. Model za 45 minut potisnemo v hladno ventilatorsko pečico, ki jo prižgemo na 170 °C.
Pečen kruh vzamemo iz pečice, zvrnemo ga na rešetko in ohladimo. Pred pripravo vse sestavine za kvašeno testo segrejemo na sobno temperaturo; najbolje, da jih iz hladilnika vzamemo večer pred pripravo. Za vzhajanje je najprimernejša temperatura v prostoru 27, nikakor pa ne sme pasti pod 20 °C. In ne pozabimo: brez prepiha!
Kadar pripravljamo kvašeno testo z ročnim električnim mešalnikom s spiralo, upoštevajmo nekaj osnovnih navodil. Sprva sestavine mešamo počasi, nato hitrost postopoma povečujemo. Pazimo, da ne mesimo predolgo, pravilno ugneteno testo pa se ločuje od posode, rok in spiral. Vzhajano testo pregnetemo na hitro; spirali naj gresta le nekajkrat skozenj, da iztisneta ogljikov dioksid in vneseta kisik.
Tekočina za kvašeno testo naj bo bolj topla od mlačnega, najboljša je segreta na 35 do 40 °C. Kadar je tekočina prehladna, se kvasne celice ne množijo, prevroča tekočina pa jih uniči.

Avtor prispevka: Alojz Zajšek

DOLENJSKI KRUH S SEMENI

1 kvas 1 čajna žlica sladkorja

3 dcl mleka 600 g moke (tip 500)

400 g moke (tip 1100)

3 dcl vode

100 g praženih in grobo drobljenih bučnih semen

100 g lanenih semen

Kvas zdrobimo v manjši skodelic, dodamo žličko sladkorja in 5 žlic toplega mleka. Vse skupaj zmešamo v gladko maso in jo pustimo na toplem mestu 10 minut, da kvas vzhaja. V večji skledi zmešamo moko, sladkor in ščepec soli. Ob strani naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas, mlačno vodo in mleko. Vmes dodamo tudi lanena in bučna semena. Gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki se ne prijema. Pustimo vzhajati na toplem 1 uro. Vzhajano testo stresemo na pomokano površino in ga ponovno pregnetemo. Testo oblikujemo v tri hlebčke, damo na pekač, pokrijemo z vlažno krpo in spet pustimo vzhajati 15 minut. Potem vsak hlebček narahlo dvakrat zarežemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Dva hlebčka posipamo z bučnimi semeni, enega pa z lanenimi semeni. Pečemo najprej 10 minut pri 220°C nato, pa znižamo temperaturo na 180°C in pečemo še 35 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice, ga damo na rešetko in ga pokrijemo s prtom, da se ohladi. Pa dober tek!

Avtor recepta: Marko Jerič 

PIRIN KRUH

0,5kg pirine moke,

1 žlička kisa,

1 žlička olivnega olja,

 0,5l sojinega ali katerega koli drugega rastlinskega mleka,

1 vrečkica (17g) vinskega kamna, mešanica semen po želji.

 Pečemo 1 uro na 200 stopinj C. :)

Avtorica recepta: Patricija Škvorc

NAVADNI KRUH

1 kg bele moke

1 žlička soli

1 žlička sladkorja

1 kocka svežega kvasa

3 žlice olja ali masla

100 ml mleka

voda po potrebi

Postopek V posodo z mlačnim mlekom in sladkorjem primešamo kvas in počakamo, da vzhaja. Vzhajan kvas združimo skupaj z moko, soljo, oljem ali maslom. Dodajamo mlačno vodo in zgnetemo srednje mehko testo. Oblikujemo hlebček, ki ga pomokamo iz vseh strani in ga pustimo 1 uro počivati. Testo ponovno rahlo pregnetemo, da ne izgubi oblike hlebca in ga pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo skupaj s pekačem na 250 stopinj. Testo previdno prevrnemo na razgret pekač in pečemo 20 minut pri 250 stopinjah, nato pa še 25 minut pri 200 stopinjah."

Avtorica recepta: Katja

 

PRAZNIČNA OREHOVA POTICA


TESTO:
500g moke
1 kocka kvasa
10 dag sladkorja
8 dag masla
3 rumenjaki + 1 celo jajce
limonina lupina
vaniljev sladkor
žlica ruma

PRIPRAVA
Iz navedenih sestavin zamesimo testo in pustimo, da vzhaja. Ko se količina podvoji, premesimo in razvaljamo.

NADEV
500g mletih orehov (lahko so orehi, lešniki, mandlji)
sladkor po okusu (cca 15 dag)
2 vaniljeva sladkorja
limonina lupina
15 dag rozin (namočenih v rumu)
2 sladki smetani (2,5 dl ×2), ki jo polijemo po mletih orehih
po želji malo medu

Pečemo približno 1 uro na 175°C

Avtorici recepta: Maja Remec in Martina Kerševan

VELIKONOČNA POTICA

Testo:
4 rumenjaki
6 žlic sladkorja
6 žlic olja
1/2 l mleka
10 dag kvasa
sol
1 kg moke ali malo več

Nadev:
70 dag orehov
20 dag sladkorja
4 rumenjaki
12 dag masla
2 dl mleka
sneg 8 beljakov
cimet
vanilin sladkor

Namočimo čez noč:
1 dl ruma
10 dag rozin

Čas priprave: 140 minut.

V posodo damo malo moke, olje, sladkor, sol, rumenjake, limonino lupino in prilijemo toplo mleko (v malo mleka damo vzhajati kvas) in potem še kvas. Zmešamo, dodamo moko in potem, ko ne moremo več mešati, še pregnetemo z rokami. Testo naj se pokrito dviguje pol ure. Za nadev zavremo mleko in v njem raztopimo maslo. S tem poparimo orehe (nekaj orehov pustimo suhih). Ko se masa ohladi, dodamo rumenjake in sladkor, lahko še vanilin, cimet... Potem narahlo primešamo še sneg. Testo razvaljamo na tanko (3 - 5 mm), namažemo z nadevom in potresemo z rozinami (prej jih čez noč namočimo v rumu) in suhimi orehi. Zavijemo in damo v pomaščen model. Pustimo, da še enkrat vzhaja pol ure. Premažemo potico z mlekom, prebodemo s pletilko do tal in kar malo potlačemo. Pečemo jo 15 minut na 200 stopinjah, nato pa še 45 minut na 170 stopinjah (če je zvitek nizek, je dovolj skupno 45 minut). Pečeno premažemo z maslom.

Avtorica recepta: Ivanka Novak

OCVIRKOVA ŠTRUCA
V moko vmešamo kvasec, ki smo ga pripravili z mešanico mlačne vode in mleka, dodamo sol in olje in zgnetemo testo za kruh. Pustimo, da vzhaja. Medtem na štedilniku malo pogrejemo ocvirke, ki jim dodamo med prsti zdrobljeno, posušeno meto. Paziti moramo, da so ocvirki mlačni in ne preveč topli, sicer nam testo drugič ne bo več vzhajalo! Po prvem vzhajanju dodamo v testo še ocvirke z meto. Testo z dodanimi ocvirki in meto dobro pregnetemo, da se ocvirki in meta enakomerno porazdelijo med testom. Naredimo dve štručki, ki ju prebodemo z vilicami, premažemo z jajcem in pečemo na 180 stopinj cca. 1 uro (odvisno od pečice)."

Avtorica recepta: Anita Zupanc

   

Recept za potico ali kruh - nagradna igra

Bližajo se velikonočni prazniki. Prepričani smo, da bodo potekali v prijetnem druženju in dobri hrani. Odločili smo se, da vam pripravimo "mini" nagradno igro, ki bo potekala od 3.do 5. aprila 2012 do 12. ure. Med vsemi, ki boste delili našo nagradno igro (ta poteka na Kristalovi FB strani) in nam seveda zaupali vaš edinstven recept za potico ali kruh, bomo izžrebali nekoga, ki bo prejel pekač za kruh. Recepti pa bodo objavljeni tudi na naši spletni strani. Pričakujemo vas z vašimi pekovskimi skrivnostmi in idejami.

   

Male skrivnosti drugič

Ste se kdaj vprašali, zakaj je tako težko izbrati primerno darilo? Darilo, ki bo uporabno, zanimivo in bo hkrati izražalo vašo naklonjenost do osebe, ki ji to darilo podarjate? V naših prodajalnah vam nudimo darila za vse priložnosti. Vprašajte nas, komu in za kakšno priložnost želite podariti darilo in svetovali vam bomo, kaj izbrati. Vaše vprašanje lahko zastavite na naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

ali na naši facebook strani.

   

Male skrivnosti prvič

Male skrivnosti, ki jih bomo delili z vami, so vse prej kot to. Včasih nas prav majhen detajl popelje do novih spoznanj. In prav tako je pri nas. V naših prodajalnah imamo nešteto drobnih pozornosti, izdelkov, dodatkov, ki bodo vaš vsakdan naredili prijetnejši.

 

Odločili smo se, da vam bomo ponudili nekaj prav posebnega…. Ste radovedni?

Preberi več: Male skrivnosti prvič

   

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih..

Sprejemam piškotke.